Українська – мова героїв. Міжнародний день рідної мови 2024 в закладах загальної середньої та дошкільної освіти Донецької селищної територіальної громади

Щорічно 21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято було оголошено Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні.

З нагоди святкування Міжнародного  дня рідної мови в Україні закладами загальної середньої освіти Донецької селищної громади організовано проведення  низки  культурно-освітніх заходів.

Учні П’ятигірського ліцею разом зі своїми педагогами вирішили по-особливому відзначити свято і взяли участь у віршованому флеш-мобі “Розквітне словом Україна молода”, створили відео-привітання “Нас єднає мова”, позмагалися у грі-квесті “Ой у лузі червона калина”, об’єдналися у написанні диктантів про рідну мову, організували виставку літератури “Рідна мова – не полова: її за вітром не розвієш”.

У Шебелинській гімназії  відбулося засідання круглого столу “Мова як чинник відродження нації”, пройшли виховні години  “Я про тебе, солов’їна, завжди пам’ятаю”, “Звучи, моя мова чарівна”.

Здобувачі освіти Андріївського ліцею №2 побували на бібліотечному уроці «Чудо, ім’я якому – книга». Мовний тюнинг «А я пишу рідною так…» пройшов в закладі у дружній атмосфері та не залишив нікого байдужим; також учні влаштували книжкову атаку «Краса і сила українського слова». З метою розвитку в учнівської молоді стійкої мотивації й свідомого прагнення до вивчення української мови був проведений філологічний марафон «Українською красивіше».

Інформаційний вісник «Звучи над світом, рідне слово» створили учні 11 класу Андріївського ліцею №1. Відео-флешмоб «Мова – наша зброя» запалив серця і дітей, і дорослих. Мовна вікторина «Подорож океаном рідної мови», інформдосьє «Прикрась життя українською», веб-квест до Міжнародного дня рідної мови «Юний мовознавець», усний журнал «Українська Мова – мова Перемоги», мовний марафон «Знай. Вивчай. Розповідай», подорож Країною рідної мови «Кожному миле його слово рідне», виставка малюнків «Мова єднання» – низка заходів, в якій взяли участь здобувачі освіти ліцею, щоб ще раз долучитися вустами і серцем до материнської мови.

До відзначення Міжнародного дня рідної мови долучилася і вся шкільна родина  Донецького ліцею №1, в якому  відбулися такі заходи: мовний бум «Мовний тюнінг», Онлайн бібліотечний урок «Подорож Країною мови», вікторина «Ми знаємо українську мову», філологічний марафон «Мовознавець», написання диктанту про рідну мову.

Під гаслом  «Є мова – є Україна!» у Донецькому ліцеї №2 пройшли тематичні заходи: бібліотечні уроки «Чудо, ім’я якому – книга», подорож Країною мови «Кожному миле його слово рідне», вікторина «Юний мовознавець», Круглий стіл «Мова як чинник відродження нації», години спілкування «Я про тебе, солов’їна, завжди пам’ятаю» та ін.

Юні мовознавці з Пришибського ліцею провели вернісаж поезій «Лине мова солов’їна», мовознавчу гру «У царстві української мови», онлайн-тестування «Лексичне багатство української мови», аудіодиктант , «Мовні обов’язки громадян», квіз із української мови, відео-мандрівку з Олександром Авраменком «Як ми говоримо», читали та обговорювали легенди про виникнення української мови.

Це свято є особливим для усіх нас, адже українська мова є найціннішим багатовіковим надбанням, душею нашого народу та його генетичним кодом.

Цьогорічне свято стане ще однією сходинкою  в популяризації невичерпних освітньо-культурних надбань громадян України, примноження їхнього  внеску у гармонізацію міжнаціональних відносин в Україні.

В закладах дошкільної освіти Донецької селищної ради відзначили Міжнародний день рідної мови. Організовано проведення  низки  культурно-освітніх заходів: віршовані флеш-моби, відео-привітання, гра-квест “Ой у лузі червона калина”, філологічний марафон «Українською красивіше», вернісаж поезій «Лине мова солов’їна», мовознавчу гру «У царстві української мови», онлайн-тестування «Лексичне багатство української мови», «Мовні обов’язки громадян», квізи із української мови.