Показові заходи «День цивільного захисту» на базі Андріївського ліцею №1

Відповідно до плану роботи відділу освіти Донецької селищної ради  24 квітня заклади освіти громади взяли участь у показових заходах «День цивільного захисту» в режимі онлайн, організованих на базі Андріївського  ліцею №1.

День розпочався коротким безпековим форумом, який відкрила Шелест Тетяна Василівна. Начальниця відділу освіти зазначила, що нині воєнні ризики є частиною життя, тому маємо бути готовими захистити себе і дітей, сформувати ключові та стійкі компетенції у здобувачів освіти про безпечну поведінку. Підкреслила  важливість проведення  акції в реаліях сьогодення.

Після форуму працівники відділу освіти, керівники закладів освіти та їх заступники  відвідали онлайн заходи, передбачені детальним  планом, за заздалегідь наданими покликаннями.

Першокласники разом зі своєю вчителькою Сіроус Оленою Олександрівною під час ранкової зустрічі  під назвою «Сирена – моя помічниця» в ігровій формі закріпили основні правила поведінки під час артобстрілів, в укритті; пригадали, що покладуть у «тривожну валізу».

Інформаційно-пізнавальна гра «Про мінну безпеку «Не поспішай» дуже зацікавила учнів 3 класу, а вікторина «Суперзахист: збережи своє життя з супергероями»  допомогла п’ятикласникам  ще раз пригадати корисні прийоми самодопомоги під час тривожної ситуації.

Уроки-вікторини «Суперкоманда проти мін», «Цивільний захист», «Роки Незламності України. Гумор проти ракет», «Екстрена валіза для евакуації», вебквести «Захисти своє життя», «Безпека в житті- життя у безпеці», інформаційно-пізнавальний урок  «Життя людини – неповторна цінність», семінар «Ризики та небезпека щоденного життя», перегляд інтернет-газети «Знати – щоб передбачати! Передбачати – щоб діяти!» – всі ці проведені заходи  обов’язково  допоможуть дітям опанувати корисні знання та завжди пам’ятати про дотримання правил безпечної поведінки.

Ліцеїсти разом зі своїми педагогами на професійному рівні підготували відеоматеріали, що стануть корисними для використання в роботі й інших закладів освіти: виступ команди ДЮПР «Агенти 101», «Алгоритм дій на випадок пожежі», «Практичне відпрацювання алгоритму дій на випадок пожежі в закладі», «Інструкція щодо дій під час повітряної тривоги».

Практичне заняття  з домедичної допомоги зі старшокласниками провела  бойовий медик Божена Гринько.

У рамках заходу пройшла лекція з теми: «Збройний конфлікт. Як підготуватися та убезпечити себе», проведена   незалежною та неупередженою міжнародною організацією допомоги  HANDICAP INTERNATIONAL.

Завершився день презентацією досвіду роботи з цивільного захисту директора Андріївського ліцею №1 Чаговець Любові Василівни, яка зазначила, що важливо навчити освітян навичкам з цивільного захисту, щоб вони  були готові  діяти у будь-якій ситуації, спокійно та чітко виконувати всі заходи, щоб уберегти дітей.

У нашій громаді, як і в багатьох інших, діти навчаються онлайн. Але якість освіти втрачає свою цінність, якщо життю й здоров’ю учнів та педагогів під час освітнього процесу загрожує небезпека. Тому відділ освіти Донецької селищної ради  приділяє величезну увагу саме питанню безпеки в наших закладах освіти.