Відділ освіти Донецької селищної ради інформує

Донецька селищна  територіальна громада отримала 319 ноутбуків та 20 хромбуків для дистанційного навчання учнів закладів середньої освіти. Девайси надійшли від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Міністерства освіти і науки України, Фундації Олени Зеленської у координації з Харківською ОВА. Ця партія ноутбуків від ЮНІСЕФ була закуплена за фінансової підтримки Європейського Союзу та Глобального партнерства заради освіти (GPE).

Гаджети отримають майбутні першокласники закладів освіти Донецької селищної територіальної громади, які розпочнуть навчання у 1 класі 2024/2025 навчального року.

За рекомендацією Міністерства освіти і науки України нові пристрої у тимчасове користування першочергово  учні соціально незахищених категорії, які не мають комп’ютерного обладнання для дистанційного навчання. Зокрема, це діти:

з багатодітних сімей;

з особливими освітніми потребами, з інвалідністю;

позбавлені батьківського піклування;

які мають статус ВПО (першочергово ті, що перемістились із територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих);

учасників бойових дій у війні з рф;

батьки яких загинули у бойових діях у війні з рф;

з малозабезпечених родин.

Варто звернути увагу, що діти, які перебувають за кордоном, такі девайси отримати не зможуть.

Яка процедура отримання навчальної техніки?

Юридичними власниками девайсів стають заклади освіти.

Заклад передає в користування девайси дітям або вчителям, які потребують їх найбільше.

Заклади освіти передають девайси батькам або опікунам учнів за договором про користування між закладом освіти та одним із батьків чи опікуном, адже на відміну від підручників, ґаджет – коштовна річ, за яку відповідає заклад освіти. Тобто це не подарунок учням, а власність закладу освіти, яку потрібно буде повернути.

Передана техніка є інструментом доступу до дистанційного навчання. Тому дитина може користуватися девайсом доти, поки їй потрібен доступ до онлайн-навчання.

Якщо ґаджет зламався, чи мають батьки відшкодовувати кошти?

У такому разі батькам необхідно спочатку самостійно вжити вичерпних заходів щодо ремонту девайса або звернутися до свого закладу освіти, оскільки він є власником одержаної техніки (хоча в цьому разі треба розуміти об’єктивну залежність закладу освіти від наявності бюджетного фінансування на вказані цілі).