Освіта в умовах війни: право на академічну мобільність

В умовах повномасштабної війни багатьом здобувачам освіти довелося вимушено покинути місце проживання або зовсім покинути територію Україну.
Сьогодні академічна мобільність є одним із пріоритетних напрямів здобуття освіти, та ефективним інструментом підвищення якості освітньої діяльності. Вона передбачає можливість для учасників освітнього процесу навчатися, стажуватися в іншому закладі освіти на території України чи за її межами без відрахування чи звільнення з основного місця навчання.
Ключовим є те, що в умовах воєнного стану академічна мобільність гарантує право здобувачів на освіту в більш безпечних регіонах України або за кордоном, сприяє їхньому поверненню в Україну після припинення воєнного стану.
Академічна мобільність дозволяє зарахувати результати такого навчання після повернення до свого постійного місця навчання.
Нагадуємо, 13 травня 2022 року Урядом схвалено зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо врегулювання питань академічної мобільності.
Докладніше
 Закон України «Про фахову передвищу освіту» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2
 Постанова Кабінету Міністрів України від 12.08.2015 № 579 «Про затвердження Порядку реалізації права на академічну мобільність» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5
 Постанова Кабінету Міністрів України від 13.05.2022 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо врегулювання питань академічної мобільності» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5