Новацією 2024 року є розширення переліку обов’язкових предметів НМТ історією України. Це, безперечно, важливий державницький крок, адже глибоке розуміння історії свого народу, засноване на здатності критично аналізувати історичні події, установлювати причинно-наслідкові зв’язки й визначати тенденції й закономірності, є запорукою стійкості до історичних маніпуляцій і фейків, основою для формування національної свідомості та самоідентифікації.

З метою якісної дистанційної підготовки учнів до НМТ-2024 (історія України) в умовах подолання освітніх втрат у 2023/2024 навчальному році вчителі історії Донецької селищної територіальної громади 18 жовтня 2023 року долучилися до онлайн-консультації від КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» в межах ХАБу «Якісна освіта» регіонального освітнього проєкту «Освітній технопарк Харківщини – 2030» «Аналіз типових помилок абітурієнтів з історії України в національному мультипредметному тесті – 2023. Шляхи їх усунення в умовах подолання освітніх втрат».

Сіняговська  Каміла Сергіївна, Богуславський Владислав Андрійович, Ковальова Тамара Іванівна та Вишненко Віталій Петрович разом з іншими педагогами Харківщини  проаналізували результати НМТ-2023 з історії України; з’ясували типові помилки, яких припускалися учні в національному мультипредметному тесті у 2023 році, окреслили шляхи їх усунення та  обмінялися досвідом та надати практичну допомогу щодо підготовки до НМТ-2024 з історії України.